De afbouw van belastingkortingen voor hogere inkomens zorgt voor een forse stijging van de belastingdruk bij inkomens van twee keer modaal en meer. Die stijgt tot bijna 60 procent.
Dat stellen fiscalisten op basis van een doorrekening van de Miljoenennota, zo meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.
Het kabinet Rutte 2 wil flink sleutelen aan de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Dit zijn bedragen die je van de te betalen inkomenstenbelasting mag aftrekken, zodat er minder belasting wordt afgedragen.
Hogere belastingdruk
Vooral voor hogere inkomens vanaf twee keer modaal (circa 56.000 euro) neemt de belastingdruk fors toe, doordat ze minder of niet meer profiteren van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Door de voorgenomen maatregelen die in 2014 en 2015 hun beslag krijgen, neemt de feitelijke belastingdruk bij het inkomensdeel vanaf 56 duizend euro toe naar 59 procent.
Inkomens tussen de 45 duizend euro en 56 duizend euro zien de belastingdruk oplopen tot 49 procent, aldus het FD.
Voor de hoogste inkomens geldt volgend jaar dat de crisisheffing voor het inkomen boven de 150 duizend euro nogmaals geheven wordt. Deze heffing van 16 procent wordt via de werkgever geheven.
Hoe de belastingdruk op individueel niveau uitpakt, is overigens afhankelijk van diverse factoren, zoals de mate waarin hogere inkomens van de hypotheekrenteaftrek profiteren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl